Elokuva Mad Max Fury Road - mietteitä - General Taggart / Kenraalin pelihuone

Breaking

STAY WITH US

Elokuva Mad Max Fury Road - mietteitä


Kävin tuossa jokin aikaa sitten katsomassa uuden Mad Max elokuvan. Itselläni ei ollut elokuvaan oikeastaan minkään laista ennakko asennetta.

Trailereista ei itse elokuvasta saanut oikein kunnollista käsitystä, paitsi sen että niiden perusteilla leffa on yhtä efekti tykitystä ja toimintaa alusta asti.

Itselläni elokuva tuli myös hieman puskista, eli vasta muutamaa päivää ennen ensi-iltaa näin trailerin Youtubessa. Kyllä Mad Max elokuva sarja itselleni sinänsä ovat tuttua ja olen kaikki kolme aikaisempaa nähnyt muutamaan otteeseen.

Elokuvan pituus on 120 minuuttia ja suurin osa tuosta ajasta on toimintaa, joiden pienissä hengähdys tauoissa viedään juonta eteenpäin ennen seuraavaa suurta toiminta kohtausta.

Trailerien perusteella tiesin että Maxia vastassa on todella erikoinen psykopaattinen porukka ja hieman pelkäsin että ovat esitetty liian brutaalina tai vastenmielisenä porukkana.

Toki osittain näin olikin, mutta onneksi vain hyvällä tavalla. Pitäähän rosvojen kuitenkin loppujen lopuksi olla hieman pahempia kuin sankarit ?

ASIAA ITSE ELOKUVASTA



Itse tykästyin kuitenkin Immortanl Joen:n hahmoon jäi hänen erikoiseen seuraaja jengiin vaikka elokuva ei tarjoa hänestä, eikä hänen jengistään mitään sen suurempaa historiaa tai synty tarinaa. Tämä on osittain ehkä sääli. Mutta sinänsä se ei tuo elokuvaan mitään lisä arvoa.

Youtubesta löytyy useampikin Featurette video elokuvasta ja nämä ehkä hieman avaavat heidän motiiveitaan, mutta tosissaan itse elokuvassa se ei haittaa eikä sitä toiminnan ohella sinänsä kaipaakaan.

Mutta loppujen lopuksi hänen erikoisesta psykopaatti laumastaan sai ihan riittävän kuvan ja heidän motivaation ja yhteiskunta järjestyksen kautta oppi jopa ymmärtämään. Toimintaa tässä ollaan menty katsomaan, eikä mitään pukudraamaa.

Immortan Joen jengi on soturi kansaksi kasvanut tuhon jälkeisessä maailmassa jossa vesi ja resurssit ovat tiukoilla sekä ajassa jolloin vain hurjat ja raivokkaat selviävät.

Itse pidin siitä että he olivat omaksuneet jonkin asteisen Viikinki mytologia vaikutteisen elämän tavan,  jossa sen suuria sotureita odotettiin Valhallassa.

Varman lopun kohdatessaan nämä maailman lopun aikaiset viikingit tekevät viimeisen rituaalin spray maalaamalla suunsa sekä pyytäen ylväästi muiden tovereidensa todistamaan tämä suuri Valhallan paikan varmistava suuri viimeinen urotekonsa.

Oli elokuvassa myös jonkin asteinen "comic relief" hahmo Nux ,joka ei sentään mikään Jar Jar Binks tasoa ole eikä muutenkaan yli ärsyttävä ja on itse asiassa todella sopiva hahmo elokuvaan.

Toki tästä voi olla eri mieltä, mutta itselleni hänen epäonniset sattumukset kyllä itseäni huvitti.

Mutta muutenkin Nux oli hahmona todella hyvin toteutettu ja hän oli ehkä jos ei paras hahmo koko elokuvassa, niin hyvinkin lähellä sitä.



Elokuvan pitäisi sijoittua ensinmäisen Mad Max elokuvan ja toisen Mad Max: Road warrior elokuvan väli maastoon, mutta toisaalta tällä ei ole tarinan kanssa mitään kanssa väliä sillä muutkin elokuvat ovat perinteisesti toimineet aivan toisistaan riippumattomina tarinoinaan.



Max Rockatansky hahmoa näyttelee aivan uusi näyttelijä Tom Hardy eikä Mel Gibsonia näy onneksi edes cameo roolissaan.

Tom Hardy Maxina ihan riittävän hyvä. Harvapuheisena hahmona hän kyllä jää muiden hahmojen jalkoihin ja elokuva osittain keskittyy muihin hahmoihin paremmin.

Uutisten mukaan Tom Hardy on sanonut sopineensa tekevänsä kolme Mad Max elokuvaa.

Toisen elokuvan nimeksi suunniteltiin Mad Max: Furiosa ja tämä ilmeisesti oli tarkoitettu kuvattavan samaan aikaan, mutta ilmeisesti näin ei käynyt.




Aika näyttää keskittyykö seuraava elokuva enemmän Furiosaan ja onko se suora jatko-osa tälle elokuvalle vai keskittyykö se pelkästään Furiosaan vai saako hän kokonaan oman elokuvansa.

Toisaalta Road fury elokuva on oma itsenäinen elokuvansa ja ei vaadi katsojalta aikaisempien elokuvien näkemistä vaikka hieman tästä saattaa olla apua.

Elokuva ei selittele kuin muutamalla sanalla ja parilla hassulla minuutilla alku tekstien ohessa miksi maailma on tuhoutunut, mutta Maxin tarinaa se ei kuitenkaan avaa.

Ainoa asia joka itselleni tulee mieleen jossa alkuperäisten elokuvien katsomisesta on hyötyä on Maxin näkemät visiot pienestä tytöstä ja parista muusta hahmosta.

Tyttö on ainakin ilmeisesti viittaus hänen tyttäreensä ensinmäisessä elokuvassa, joka saa surmansa hänen äitinsä kanssa joka tekee Maxista hiljaisen omaan kuoreensa vetäytyneen, omaan selviämiseensä keskittyvän omanlaisensa anti-sankarin.

2x Mad Max eli Mel Gibson ja Tom Hardy elokuvan ensi-illassa.

Max haluaisi vain että maailma jättäisi hänet rauhaan, koska hänellä ei ole sitä kohtaan minkään laista sympatiaa,  Mutta kuitenkin syvällä sisällällään hänen velvollisuuden tuntonsa auttaa niitä jotka sitä todella tarvitsee, ajaa tilanteisiin jossa hänen on vain toimittava.

MEL GIBSON VS TOM HARDY


Itse pidin ehkä Gibsonin Max hahmoa ehkä parempana, mutta eihän Max mikään puhelias hahmo ole edes ylipäätään. Mutta muuten näyttelijän vaihtuminen ei heikennä tai paranna elokuvaa.

Toki Gibson on jo kohtuullisen vanha näyttelijä ja ehkä hieman ristiriitainen hahmo aikaisemmista kohujen takia.

Mutta ehkä kuitenkin näemme hänet vielä Max Rockatanskyn roolissa jossain lähitulevaisuudessa.

MAD MAX 3D


Elokuva on tämän päivän trendien mukaisesti kuvattu 3D:nä, mutta myös normaali 2D versio on suomessa teattereissa. Itse 3D versio elokuvasta on toteutettu niin että välillä meni pidemmänkin aikaa ennenkuin tajusi katsovansa elokuvaa 3D:nä,

joka itse asiassa on ihan hyvä ratkaisu koska itse en pidä siitä, että kokoajan yritetään tuoda elokuvan kuvaa ulos ruudusta.

Oma mielipiteeni 3d:stä on että se toimii kaikista parhaiten itseasiassa toiseen suuntaan, eli kun luodaan syvyysefekti kuvan sisäänpäin ja tämä on toteutettu elokuvassa mielestäni todella onnistuneesti ja oikein.

Tällöin ne pienet hetket jolla yritetään korostaa joitain efektejä kuten jokin räjähdyksessä lentävä tavaran tai vastaavan muodossa tuoda ulos kuvasta tuntuu itse asiassa jopa hieman kuvasta ulospäin tulevankin.

LOPPU MIETTEET ELOKUVASTA JA ARVOSANANI


Kaiken puolin pidin uutta Mad Max elokuvaa onnistuneena ja sen maailman lopun maailma on kuvattu mukavan erillaisesti useisiin moniin muihin vastaavan genren elokuviin verrattuna.

Vaikka maailmanloppu onkin tapahtunut, niin ei kaiken kuitenkaan tarvitse olla vain pelkkää harmaata, kuten niin monessa vastaavassa elokuvassa. Fury Road on mukavan värikäs ja kuitenkin kaiken surkeuden keskellä ja rankka autiomaa on kuvattu todella kauniisti.

Itse pidin elokuvasta ja suosittelen elokuvan katsomista. Tämä elokuva toimii parhaiten suureta screeniltä katsottuna hyvällä äänen toistolla, eli käytännössä elokuva teatterissa.

Jos omistat kunnollisen kotiteatterin niin elokuva toimii varmasti myös sieltä, mutta meille muille elokuva kannattaa käydä katsomassa elokuvateatterissa.

Elokuvn kuva ja varsinkin äänimaailma on sellainen, josta ei ilman kunnollista äänen toistoa saa irti kaikkia sitä minkä elokuvateatteri elämys tuo.

Seuraavaa elokuvaa odotellessa.

Arvosanaksi elokuvasta annan 7 toimivaa pyttyä V8 moottorissa.


Kuvat: IMDB sivuston kuvat elokuvasta.

Arvaukseni seuraavien elokuvien nimiksi ovat.

Safety Road
Kill Road
Work Road

Loppuun vielä yksi traileri elokuvasta.







No comments:

Post a Comment

Twitter