3D kuvan ongelmat. - General Taggart / Kenraalin pelihuone

Breaking

STAY WITH US

3D kuvan ongelmat.

3D elokuviin liittyvät yksilölliset ongelmat


Tämä aihe liittyy sinänsä aikaisempaan kirjoitukseeni Mad Max: Fury road elokuvasta. Eli itse kuulun siihen harvaan ryhmään. Joille 3D elokuva aiheuttaa välillä todella huonoja kokemuksia eli 3D elokuvien aiheuttamista sivu oireista.

Kyse ei ole mitenkään tekniikka vastaisuudestani, vaan enemmän ongelmista joita se henkilökohtaisesti aiheuttaa minulle.

Haluaisin nauttia 3D elokuvista siinä missä muutkin ihmiset. Mutta itse kuulun pieneen harvalukuiseen ryhmään jolla 3D tuo esiin erillaisia ongelmia ja oireita.



Tällä tarkoitan sitä ,että näen kyllä elokuvan 3D efektit suurin piirtein kuten pitääkin. Mutta aika usein vain itsellä tulee vain niistä tulee todella huono olo,

Lisäksi välillä aktiivi sulkija laseilla näen kuvan aivan kuten elokuvaa katsoisi ilman laseja.

Vaihdoin kerran jopa laseja vierustoverin kanssa ja itsellä sama ongelma jatkui.

Mutta toinen kertoi että hänen mielessään näistä laseissa ei ollut mitään ongelmaa. Välillä tätä ilmiötä ei ole ollenkaan, mutta välillä taas on.

Eli vielä en ole lopettanut 3D elokuvien katsomista kokonaan, mutta periaatteessa haluan välttää tätä aina kuin se on vain mahdollista.

Nyt ainakin Turun Finnkinon teatteri on aktiivisulkija tekniikan lasit vaihtaneet Dolbyn 3D cinema laseihin, jotka ovat  ns passiivi tekniikkaa sisältävät pyöröpolarisaatio lasit.

Tämän etuina on niiden keveys ja se että ne eivät vaadi omaa patteria toimiakseen. Joten tämä luultavammin korjaa tämän ongelman.

Mutta vaikka itse huono-oloisuus ei näillä poistukkaan. Lisäksi on myös ihmisiä jotka eivät edes näe koko 3D efektejä ollenkaan.

Itse sentään pääosin näen 3D:n, mutta siitä johtuvan huonon olon tunteesta en pidä ollenkaan.

Osalla taas 3D elokuva saattaa laukaista migreenin tapaisia oireita, mutta itselle se sentään rajoittuu vain yleiseen huonoon oloon ja välillä myös tasapainoon.

Ei todellakaan ole kiva tulla pois elokuvasta huonovointisena ja tokkuraisena.

Enkä ole tämän ongelman kanssa yksin.

Esimerkiksi Dailymail lehden uutisessa Hobbit 3D HDR elokuvassa kerrotaan kyseisestä ongelmasta http://dailym.ai/1e6KTAa

Vastaava kirjoitus jonka lähteenä on Reuters löytyy osoitteesta http://reut.rs/1Fq5UC8

3D HFR tekniikan ongelmat

3D HFR eli tekniikka jossa kuva tuodaan normaalin 24 fps sijasta 48 kuvaa sekunnissa. Tämä parantaa kuvaa huomattavasti. mutta näistä harvoista elokuvista, joita elokuvateattereissa on esitetty HFR tekniikkana on taas oma ongelmansa,

Eli vaikka kuva on todella tarkka ja elävämmän tuntuinen, niin välillä tietyissä kohdissa tuntui että ihan kuin katsoisi elokuvaa nopeutettuna versiona.

Vähän kuin alla oleva esimerkki.

Tämä oli ongelma vain kyseisessä elokuvissa onneksi vain tietyissä kohtiin. Mutta ilmeisesti HFR:stä ei tullut sitä mitä siitä haluttiin, sillä itse en ole kyseisen kirjainyhdistelmällä varustettuja elokuvia elokuvateatterissa paljon nähnyt.



Ne muut ongelmat kuvan kanssa.


Eikä tässä vielä kaikki. Kun nyt kerran puhutaan 3D:n ongelmista tietyllä ryhmällä, niin lisätään tähän vielä myös DLP projektorien sateenkaari ilmiö.

Tätä ärsyttävää ominaisuutta joka on vain DLP projektoreissa, jossa näen usein pitkin elokuvaa ja varsinkin tekstityksissä ja jopa Powerpoint kalvojen kanssa.

Itse asiassa allaolevaa esimerkki kuvaa on todella vaikea edes katsoa.


Ylläoleva kuva on kuvankaappaus sivustosta http://bit.ly/1KcjNoC joka demonstroi tämän ongelman parhaiten.

Itselläni tämä ongelma ei jää pelkästään tekstityksiin, vaan näen sitä todella usein myös normaalissa elokuvassa jossa on tekstitykset pois.

Koska sitä on kovin vaikea kuvata ihmiselle joka ei sitä näe.

Itse olen käynyt testaamassa useammalla väripyörällä varustettua DPL projektoria mutta kaikissa koen tämän ilmiön yleensä todella häiritsevänä ja tällä tarkoitan sitä että en pysty katsomaan elokuvia ollenkaan tämän vuoksi.




No comments:

Post a Comment

Twitter