Tunngle ohjeet. (Uudelleen julkaistu teksti) - General Taggart / Kenraalin pelihuone

Breaking

STAY WITH US

Tunngle ohjeet. (Uudelleen julkaistu teksti)

Virtuaali lähiverkon luominen käyttäen Tunngle nimistä ohjelmaa.




Ohessa sivuillani lupaamani Tunngle tutoriaali ja Tunnglesta yleisesti.

Tunngle ohjelman tarkoitus on luoda virtuaalinen lähiverkko internetin ylitse tietokoneiden välille. Tunngle toimii ns. välittäjänä ja sen kautta saat siis luotua oman virtuaalilähiverkon. Tunngle:ssa on useita peliryhmiä tai huoneita jossa keskitytään tietyn pelin pelaamiseen internetin yli käyttäjien kanssa. Voit myös luoda oman virtuaali- verkon johon pystyy liittymään vain tietämällä kyseisen verkon nimen ja salasanan.

Ohjelmassa on myös Chat tuki, joten keskustelu pelin asetuksista yms. toimii tämän kautta. Vaikka muitakin vastaavia ohjelmia löytyy kuten GameRanger, niin Tunnglen etu on se että pystyt pelaamaan muitakin pelejä kuin mitä ohjelma itse tukee.

Ohjelmasta löytyy Basic eli mainoksia näyttävä versio sekä maksullinen Premium versio. Maksullisessa versiossa on kahta eri hinnoittelu mallia eli elinikäinen tai edullisempi kausi hinnoittelu. Basic riittää vallan mainiosti, mikäli sen mainokset sietää ja tämä versio on ihan riittävä virtuaali- LAN pelaamiseen. Tämä tukee 32 yhtäaikaista käyttäjää ja pystyt luomaan oman yksityisen verkon.

Kun käyttäjät ovat ottaneet yhteyttä Tunngle:n avulla yhteyden tähän virtuaalisen verkkoon, niin yksi ajaa koneellaan pelattavan pelin palvelin osiota. Peli tarvitsee luonnollisesti pitää sisällään local LAN / multiplayer toiminnon että tämä toimii.

Tunngle:n saat ladattua allaolevasta osoitteesta ja se vaatii rekisteröintiä toimiakseen.

http://www.tunngle.net/en#download

Tunnglen käyttö

Lataamisen ja rekisteröinnin jälkeen pääset käyttämään Tunnglea. Itse rekisteröintiin ja ohjelman asennus on kohtuullisen suoraviivaista. Pikaohjeet ohjelman käyttöön löytyy tästä alta.

Vaihe 1

Windows kysyy ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä, mihin verkkoon ohjelman luoma virtuaalinen verkkokortti kuuluu.

Itse suosittelen valitsemaan Public eli yleisen verkon, jossa on rajatumpi palomuuri säännöt. On myös hyvä muistaa antaa myös pelille oikeuden käyttää Public/yleistä verkkoa kun palomuuri  sitä kyselee koska aikaisemmin kyseisen kortin verkkosijainniksi on annettu Public/Yleinen.


Vasemmalla Windows kysyy Tunnglen luoman virtuaaliverkkokortin sijaintia ja oikealla esimerkkikuva Windows palomuurista jossa annetaan halutulle pelille oikeudet kommunikoida Public eli yleisen verkon kanssa.

Vaihe 2

Ohjelman käynnistyksen jälkeen mennään “Private Networks” välilehdelle ja valitaan kohta “Create” tai “Join” jos haluat liittyä tällaiseen verkkoon.



Vaihe 3

Annetaan “Network Name:” kenttään haluamasi verkon nimen sekä “Network Password:” kohtaan haluamasi salasanan. Muuten asetukset jäävät oletuksille ja lopuksi painetaan vielä “Create – Update” nappia


Vaihe 3.1
Jos taas haluat liittyä tällaiseen verkkoon, sinun tarvitsee tietää verkon nimi / salasana.



Vaihe 4

Tunnglen käyttöliittymä allaolevan kuvan mukaan oikealla näet kyseiseen verkkoon liittyneet käyttäjät ja heidän kanssaan voi käyttää keskusteluja ja vasemmasta alakulmasta näet Tunnglen käyttämän virtuaali- IP:si ja mikäli pelin palvelin osuus pyörii sinun koneellasi, niin tähän IP osoitteeseen pitää muiden pelaajien softien osata ottaa.

Osa peleistä vaatii käsin kirjoittamaan tuon palvelimen IP-osoitteen osa löytää sen automaattisesti itse.



Vaihe 5

Muista valita palomuuri asetuksista kun käynnistät peliä, mukaan myös Public verkon, koska Tunngle on aikaisemmin määritetty käyttämään kyseistä verkkosijaintia.



Loppu mietteet Tungglesta

Tässä tämä perus tutoriaali Tunnglen käyttämiseen. Näillä pääset varmasti alkuun.
Tunngle pitää sisällään oman mini-palomuurin jossa on ennalta määrätyt säännöt ja tämä sallii vain yhteydet portti 1024:sta eteenpäin. Eli jos peli vaatii tietyn portin jossa palvelinosuuden pitää pyöriä, niin se pitää pyöriä isommassa portissa kuin 1024.

Tiedostojen jakaminen ominaisuus on mukana Tunnglessa ja sen on tarkoitus toimia vain samassa verkossa olevien sekä kaveri listauksessa olevien käyttäjien kanssa. Kyseinen ominaisuus on kuitenkin otettu pois toiminnasta koska sitä kehitellään vielä eteenpäin. Tyhmästi tämä vielä näkyy ohjelman GUI:ssa vaikka sitä ei pystykkään valitsemaan. Mutta toisaalta kyseinen ominaisuus tuntuu kohtuullisen tarpeettomalta, koska tiedoston jakamiseen voi käyttää ihan  muitakin menetelmiä.

Joten itse en tämän toimimattomuutta näe puutteena. Tunnglen etuna on myös se että pystyt pyörittämään pelejä, jotka eivät ole erikseen Tunnglen listoissa.





Hifistelyä eli vanhan IPX/SPX protokolaa käyttävä DOS-peli

Kun Tunngle yhteys on saatu luotua ja olet päässyt pelaamaan LAN pelejä internetin yli. Tämän jälkeen on hieman hifistelyn aika.
Eli mikäli pelaat hieman vanhempaa DOS peliä, niin useissa näissä ei ole vielä TCP/IP tukea vaan käyttävät vanhempaa IPX/SPX verkko protokollaa. Vaikka tämä on tänä päivänä jo käytännössä kuollut. (Vista taisi olla viimeisin Windows versio jossa tämän sai asennettua erikseen asennus medialta)

Tämän testasin Tunnglen ja DosBoxin kanssa käyttäen Doom 1.9 Shareware versiota ja peliä pystyi pelaamaan huikea 4 pelaajaa yhtä aikaa. Tosiaan DosBox tukee IPX/SPX verkkoprotokolaa emuloinnin kautta. Eli todennäköisesti IPX/SPX verkkoa tukeva peli on vielä vanhempi DOS peli.
DOSBOX ohjelman mukana tulee valmiina IPX tunneloinnin mahdollistava ominaisuus. Kun Dosbox peli on saatu päälle sen sisäisen IPX/SPX emuloinnin kanssa, niin yhteys toiseen koneeseen internetin ylitse onnistuu Tunnglen luoman virtuaaliverkon kanssa. Dosbox ohjelmassa sekä palvelin osuutta pyörittävälle, että siihen yhteyttä ottavien pelien dosbox.conf tiedostoissa tarvitsee olla tietyt parametrit.

Dosbox.conf tiedostossa pitää olla seuraavat tekstit.

[ipx]
ipx=true

Palvelin osuutta ajavassa koneeessa seuraava käsky.

[autoexec]
ipxnet startserver 1025



Vastaava peliin liittyvien pelaajien asetuksissa pitää olla.

[autoexec]
ipxnet connect (Palvelimen IP tähän) 1025



Esimerkikkinä oma Doom 3D Shareware version asetukset. (tämä ottaa yhteyttä ipxnet connect käskyssä ja käyttää porttia 1234)
--------------------------
[ipx]
ipx=true
[autoexec]
mount C “F:\DOOM 3D Shareware\”
C:
cd \
IPXNET CONNECT 192.168.1.15 1234
DOOM.EXE
exit
 --------------------------

Mikäli sinun koneesi toimii palvelimena, niin vastaava käsky on IPXNET STARTSERVER 1234

DOSBOX GUI

Dosboxin kanssa kannattaa käyttää erillisiä GUI eli graaffisia liittymiä ohjelman asetusten ja asennuksien tekemiseen. Itse käytän DOSBox Gma Launcher nimistä frontendiä, jolla pelin toimintaan saaminen on helppoa koska tämän kanssa saa tarvittavat asetukset toimimaan kätevästi.
Jos taas pelistä löytyy valmiit dosbox:n asetukset niin nämä pitää liittää siihen.

Kyseisen ohjelman saat seuraavasta osoitteesta: http://members.quicknet.nl/blankendaalr/dbgl/

Lisää DosBos ja IPX/SPX yhteyden asetuksista löytyy sekä dosbox:n että Tunnglen kotisivuilta

http://www.dosbox.com/wiki/Connectivity
http://www.tunngle.net/wiki/IPX_Protocol

Jos haluat katsoa millainen peli Doom on ja pelata sitä kavereiden kanssa.

Doom Shareware 1.9 versio löytyy

http://www.fileplanet.com/122786/download/DOOM-v1.9—Shareware

No comments:

Post a Comment

Twitter